Figyelem, címváltozás! Kicsivel arrébb költöztünk, ide: 2220 Vecsés, Fő u. 112.

Jogában áll - A légi utasok jogairól

Jogában áll - A légi utasok jogairól

Bár a légitársaságok mindent megtesznek, hogy zökkenőmentesen juthassunk el a ferihegyi repülőtérről a kiválasztott országba, néha sajnos a dolgok nem a tervek szerint alakulnak.

Blogbejegyzésünkben áttekintjük, milyen jogok illetnek meg minket utasként, és mik azok a szabályok, amiket nekünk kell betartanunk. Fontos tudni, hogy ezek az előírások az egész EU-ban érvényesek, „fapados” és hagyományos légitársaságok esetén is.

Géptelenség

Amennyiben törlik a járatot, amelyikre a jegyünk szól, kártérítésre vagyunk jogosultak. Ennek mértéke a célállomás távolságától függően 250 és 600 Euró között változik. Eldönthetjük, hogy elállunk az utazástól, vagy egy másik járatot veszünk igénybe. Az első esetben a légitársaság köteles visszaszállítani minket a kiinduló reptérre, utóbbi esetben pedig ételre, italra, és amennyiben új járatunk csak másnap indul, szállásra vagyunk jogosultak, természetesen díjtalanul. Vis maior esetén (kedvezőtlen időjárás, sztrájk) kártérítésre nem, teljes körű ellátásra azonban számíthatunk.

Időszerű kérdések

A leggyakoribb probléma, amivel repülés közben találkozhatunk, a késés. Amennyiben két óránál többet vagyunk kénytelenek várakozni, a légitársaság köteles a segítségünkre sietni étkezési lehetőséggel, frissítővel és telefonálási lehetőséggel. Az 5 órát meghaladó csúszás már járattörlésnek minősül, ebben az esetben akár el is állhatunk az utazástól, és visszakérhetjük a jegy árát. A gyakorlatban a legtöbb légitársaság ennél kisebb mértékű késés esetén is lehetőséget biztosít az elállásra.

Osztályharc

Felkészültünk a kényelmes első osztályú utazásra, ám a beszállásnál kiderül, hogy a rendszer hibájából ezt mégsem tudják biztosítani számunkra. Ilyen esetben alacsonyabb osztályon vagyunk kénytelenek utazni, ám a jegyárból visszatérítést kaphatunk, ami az utazás hosszától függően akár a 75%-ot is elérheti. Fordított esetben - azaz ha a jegyünkön szereplőnél csak magasabb osztályon jut számunkra hely - a légitársaság nem kérhet kiegészítő díjat.

Egy gonddal kevesebb - reptéri parkolás kedvező feltételekkel , biztonságos környezetben.