Figyelem, címváltozás! Kicsivel arrébb költöztünk, ide: 2220 Vecsés, Fő u. 112.

Kisállat a repülőn – íme, a legfontosabb tudnivalók

Kisállat a repülőn – íme, a legfontosabb tudnivalók

Tudta, hogy nem minden légitársaság vállalja kisállatok szállítását?

És azt, hogy egy adott gép fedélzetén, egy időben csupán két egyforma fajtájú állat utazhat? Hány állatot vihet magával egy utas túlsúlyként, és mikortól kell már úgynevezett légi áruként feladnia a kisállatot? Összegyűjtöttük a legfontososabb tudnivalókat a kutyák és macskák repülőn történő szállításával kapcsolatban.


PETC vagy AVIH – hol utazhat a kisállat?

  • Általánosságban elmondható, hogy szinte csak a hagyományos légitársaságok vállalják a háziállatok szállítását. A népszerű fapados légitársaságok többségénél nem elérhető az effajta plusz szolgáltatás.

  • Az állatok szállítása kétféleképpen történhet: szigorúbb előírásoknak megfelelően a fedélzeten (PETC), illetve a poggyásztérben (AVIH), de csak akkor, ha a hely alkalmas élő állatok utaztatására.

  • Egy utas maximum két állatot vihet magával túlsúlyként a fedélzetre, ezen felül a házi kedvenceket csak légi áruként lehet utaztatni.

  • Az utastérben kizárólag csak kistestű állatot lehet szállítani, azt is csak úgy, ha az állat és a ketrec/hordozó súlya együttesen nem haladja meg a 8 kilogrammot.

  • A ketrecnek a kézi poggyászokhoz hasonló méretekkel kell rendelkeznie. Egyes légitársaságoknál előírás az is, hogy a ketrecnek az ülés alatt is el kell férnie.

  • Repülőn nem szállítható vemhes háziállat.

  • A poggyásztérben utaztatott állat súlya – a ketreccel együtt – maximum 32 kilogramm lehet.

  • EU-tagállamokba, illetve a tengeren túlra is csak úgy utazhat kisállat, ha rendelkezik egységes, uniós, eredeti állatútlevéllel, ami csak és kizárólag beültetett mikrocsippel és hatályos veszettség elleni védőoltásokkal együtt érvényes.

  • Minden ország más és más feltételekhez köti a kisállatok beutazását, ezért még a repülőjegy megváltása előtt informálódjunk, hogy milyen követelményeknek kell megfelelnünk, ha nem szeretnénk otthon hagyni imádott kutyánkat vagy macskánkat.

Liszt Ferenc repülőtér – parkolás és transzfer kedvező áron, hogy utazásai alkalmával erre már végképp ne legyen gondja – érdeklődjön a részletekről!